Vysoce využitelný stavební materiál

28.10.2016 17:21

Přírodní materiály jsou dnes ve velkém množství využívány k oživení a zkrášlení mnoha interiérů a exteriérů. Když se nepoužije dřevo, mnoho lidí sáhne právě po kamenu. Obklady a dlažby z tohoto materiálu jsou v dnešní době opravdu velmi žádané. Mezi klasické druhy kamenů patří například žula. Můžete se s ní setkat opravdu téměř všude a v jakékoliv podobě. Buď jako obroušený a naleštěný obklad nebo pracovní deska, anebo jako drsné podlahové kostky či obklady stěn. Možná jste si to ani nikdy neuvědomili, ale zřejmě jste už po takové dlažbě někdy kráčeli. 

Třeba ve městě nebo u někoho na zahrádce. Zahradní dizajneři často sáhnou pro oživení zahrádky právě po žule. Žula má využití i jako stavebný kámen a její rozdrcená forma slouží jako štěrk. V stavebnictví je proto velice oblíbeným druhem kamene. Díky její vysoké odolnosti vůči vlivům počasí a opotřebení, je její životnost velmi vysoká. Kromě žuly se často setkáváme s variacemi i jiných kamenů. Třeba břidlice a mramor umějí vytvořit příjemné a estetické prostředí v domě i mimo domu. Architektura už dnes totiž není to, co bývala. Aby architekti zaujali i v dnešní době přeplněné originálními nápady, uchylují se k různým úskokům. Klasické bungalovy nebo dvoupodlažní domy ve tvaru kostky nebo kvádru už nejsou velmi v módě a platí pravidlo – čím originálnější tvar, tím lépe. 

Setkáváme se také s opačným extrémem, kdy dům už v podstatě ani nevypadá jako dům, ale jako kamenná pevnost. Okna jsou umístěny takovým způsobem, že slovo nepravidelnost tuhle situaci sotva vystihuje. Pokoušejí se totiž vytvořit nadčasové kousky a přilákat takový druh lidí, který se neuspokojí s klasickými a nudnými tvary. K nevšednosti jim samozřejmě pomáhá i, už zmíněný, kamenný obklad. Při správně zvolené barvě a tvaru může působit chladně a nepřístupně, a tak se na vnější stěny takovýchto „pevností“ opravdu hodí. 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode